کدک چیست

زمان مطالعه :5 دقیقه
کدک صوتی و تصویری

کدک (codec) مربوط به عملیات code و decode می باشد. کدک یک دستگاه سخت افزاری یا یک فرایند مبتنی بر نرم افزار است. به عنوان مثال از کدک ویدیویی برای فشرده‌سازی و کوچک کردن یک فایل بزرگ فیلم یا و از کدک صوتی برای تبدیل بین صدای آنالوگ و دیجیتال استفاده می کنند. کدک در ویپ تاثیر بسزایی دارد؛ چرا که با فشرده سازی صدا ، پهنای باند کمتری را اشغال میکند.

یک کدک ، داده ها را به یک شکل می گیرد ، آنها را به شکل دیگری کد می کند و در نقطه خروجی ارتباطات ، رمزگشایی شان می کند.

هدف کدک ها

در ارتباطات دو نوع کدک وجود دارد. کدک اول معمولاً مبتنی بر سخت افزار است. کدک مبتنی بر سخت افزار ، تبدیلات آنالوگ به دیجیتال و دیجیتال به آنالوگ را انجام می دهد. یک مثال متداول ، مودمی است که برای ارسال ترافیک داده استفاده می شود. در این حالت ، کدک مخفف coder/decoder می باشد.

از نوع دوم کدک بیشتر برای شرح روند رمزگذاری ضبط صدا و ویدئو گرفته شده توسط میکروفون یا دوربین فیلمبرداری در فرم دیجیتالی برای انتقال به سایر شرکت کنندگان در تماس ها ، کنفرانس های ویدئویی و یا پخش کردن ها استفاده می شود. در این مثال ، اصطلاح کدک مخفف compression و decompression  است.

چرا استفاده از کدک ها لازم است ؟

وظیفه اصلی یک کدک تبدیل داده ها و کپسوله سازی انها ، برای انتقال از طریق شبکه است.

فایل های ویدئویی و موسیقی بسیار حجیم هستند. به عبارت بهتر انتقال آنها از طریق اینترنت معمولاً دشوار است. برای سرعت بخشیدن به بارگیری و دانلود، الگوریتم ها ، کدگذاری شده یا کوچک شده ، از سیگنالی برای انتقال داده ها استفاده شده و سپس آن را برای مشاهده یا ویرایش رمزگشایی می‌کند.  بدون بهره گیری از کدک ها ، دانلود (بارگیری) ویدئو و صدا ، سه تا پنج برابر بیشتر از اکنون انجام می شود.

بیشتر تلفن های هوشمند ، سخت افزار بهینه شده ای را برای پشتیبانی از کدک های ویدئویی گوشی ارائه می دهند.

به چه تعداد کدک نیاز است ؟

صدها کدک در حال استفاده است. شما به ترکیبی نیاز خواهید داشت که به طور خاص فایل های شما را پخش کند.
کدک های مختلفی برای فشرده سازی صدا و تصویر ، پخش رسانه بر روی اینترنت ، کنفرانس ویدیویی ، playing MP3s، ضبط صفحه نمایش (screen capture) و …، وجود دارند.

مثلا  برای دانلود های معمولی ، احتمالاً به 10 تا 12 کدک برای پخش انواع مختلف موسیقی و فیلم های خود احتیاج خواهید داشت.

codec
کدک ها عمل فشرده سازی را انجام میدهند.

انواع کدک ها :

کدک های صوتی و تصویری براساس اینکه اتلاف پذیر (Lossy) یا بدون اتلاف (Lossless) و فشرده (compressed) یا غیر فشرده (uncompressed) هستند ، دسته بندی می شوند.

کدک های اتلاف پذیر (Lossy) تنها بخشی از داده های مورد نیاز یک الگوریتم پیشگویانه را برای تولید کپی تقریبا یکسان از داده های صوتی یا ویدیویی ضبط می کنند. بنابراین نیاز به پهنای باند را برای انتقال رسانه به حداقل می رسانند.

کدک های بدون اتلاف (Lossless) ضبط ، انتقال و رمز گشایی (decode) همه اطلاعات صوتی و تصویری را با هزینه پهنای باند بیشتر بر عهده دارند.

کدک های صوتی را بسته به وسعت طیف صوتی می توان تحت نام باند محدود و باریک (narrowband) یا باند پهن (wideband) تعریف کرد.

کدک های باند پهن که اغلب به عنوان voice HD به بازار عرضه می‌شوند، بالاترین کیفیت صدا را تولید می‌کنند.

کدک های معروف و رایج :

برخی از کدک های رایج  MP3 ، WMA  ، RealVideo ، RealAudio ، DivX  و XviD هستند. در صورتی که بسیاری دیگر از انواع کدک ها وجود دارد که ویژگی های خاص خودشان را دارند.
AVI  یک پسوند متداول فایل است که به بسیاری از فایل های ویدیویی پیوست و متصل شده ، اما به خودی خود کدک نیست. در عوض ، این فرمتی است که بسیاری از کدک های مختلف می توانند از آن استفاده کنند. صدها کدک با محتوای AVI سازگار هستند.

code/decode
به واسطه کدک ها کیفیت بهتری در تصاویر و صدا ها خواهید داشت.

سرویس تلفن ابری ، امروزه محبوبیت بسیاری دارد. پیشنهاد میکنیم با مراجعه به قسمت مرکز تلفن ابری از مزایای آن با خبر شوید. بسیاری از سازمان ها با استفاده از این سرویس محبوب ،کسب و کارشان رونق یافته است.

 

دیدگاه خود را بنویسید